foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Як обирати комплект для електровелосипеда?

Перше, що необхідно при виборі електрокомплекта для велосипеда, це відповісти на питання: Для чого він вам потрібен? Як ви будете, в основному, його використовувати? Відповідь на ці питання дозволить визначити необхідну потужність, та, відповідно, максимальну швидкість, а також необхідну енергоємність батареї.

Якщо електровелосипед вам потрібен для легких прогулянок містом і на природі, або як транспорт на роботу на швидкості звичній для велосипеда до 32 км/год по більш-менш рівній місцевості, то вам стане у нагоді найлегший і найдешевший комплект потужністю до 350 Вт. Батарея ємністю 10 А⋅год і напругою 36 В (360 Вт⋅год) дозволить проїхати близько 30 км на одному заряді без допомоги педалей, а в режимі асистента можна проїхати і в двічі більше з комплектом 350Вт.

Якщо ви важите більше 80-90 кг, то комплект 350 Вт варто розглядати як допоміжний. При розгоні він видає до 700 Вт потужності, середньостатистичний велосипедист при середній інтенсивності їзди розвиває орієнтовно 250 Вт, отже навіть для важковаговика легкий комплект буде дуже суттєвим помічником, але не варто очікувати, що він вас підніме самостійно на гору з крутим схилом.

Для велосипедистів важчих 100 кг ми радимо брати комплект потужністю 500 Вт. Такий комплект також доцільно брати, якщо ви хочете пересуватися містом в транспортному потоці, або бажаєте екстремально погасати лісовими стежками чи ще десь на природі. Максимальна швидкість комплекту 500 Вт – 40-45 км/год і батарея для нього необхідна помітно потужніша та дорожча, за попередній варіант, ємності 15 А⋅год з напругою 48 В (720 Вт⋅год – це в двічі більша і майже в двічі дорожча батарея за попередню) вистачить на 45-50 км без допомоги педалей при середньому темпі їзди по асфальтованій дорозі. В режимі асистента заряду такої батареї вистачить на 60-70 км, якщо їхати зі швидкістю до 35 км/год.

Бувають також і більш потужні комплекти для електровелосипедів 750-1000 Вт і більше. Мотор-колеса високої потужності бувають лише задні, на відміну від попередніх варіантів, де є і передні мотори. Потужні важкі комплекти перетворюють велосипед у щось середнє між велосипедом і мотоциклом, що, відповідно, накладає додаткові вимоги до міцності й надійності велосипеда, щоб він не розвалився під таким навантаженням. Тому далеко не на кожен велосипед можна встановлювати потужний електрокомплект, який стане у нагоді досвідченим, або важким велосипедистам чи для перевезення додаткових вантажів у гористій місцевості, при необхідності долати круті підйоми. Комплект 750-1000 Вт має помітно швидше прискорення, порівняно з 500 Вт, і помітно більший крутний момент, максимальна швидкість до 50 км/год. Щоб отримати більш високу швидкість необхідно використовувати більш високочастотні мотори і контролери для електроскутерів, а не для велосипедів.

Електрокомплект 1000 Вт з батареєю 48 В, 25 А⋅год (1200 Вт⋅год) дозволить проїхати 60-70 км на одному заряді, при неагресивній манері їзди.

При виборі електрокомплекта також радимо дослухатися до наступних порад:

  • Не беріть комплект із запасом потужності, якщо вона вам раз на рік може знадобитися. Ви ж не будете купувати вантажівку, замість легкового авто, через те, що може будете робити ремонт в квартирі і вам доведеться возити будівельні матеріали і меблі. Краще мати легкий електровелосипед, який задовольняє ваші основні потреби.
  • Не ставте мотор на 36 В з батареєю на 48 В. Окрім збільшення потужності, та відповідно, максимальної швидкості, це також призведе до перевитрати заряду, значно швидшого зносу редуктора, поламки обгонної муфти, спалення контролера, а головне, у вас не буде гарантії ні на що ні одного дня. Навпаки ставити також не радимо – мотор матиме на чверть меншу потужність.
  • Не беріть батарею із запасом ємності, якщо інколи вам необхідно буде проїхати далі, ніж зазвичай, краще використовуйте асистент від початку мандрівки. Немає сенсу тягати постійно важчу батарею ще й за власні гроші. 
  • Обов’язково встановіть асистент педалювання PAS на свій електровелосипед. Він коштує зовсім не дорого, але дає багато користі. Саме PAS створює електровелосипед – унікальний вид транспорту, ручка акселератора перетворює його на електроскутер малої потужності. Асистент не заважатиме вам їздити як на скутері від ручки газу. 

   

Про батареї

Як обирати батарею, або яка батарея потрібна саме мені?

Скільки можна проїхати на одному заряді?

Від чого залежить витрата заряду батареї, основні енерговитрати?

Основні характеристики акумуляторів.

Які акумулятори використовуються в електровелосипедах?