foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Як обирати батарею, або яка батарея потрібна саме мені?

Це друге основне питання, на яке необхідно знайти відповідь при комплектуванні електрообладнання для велосипеда, після того, як ви визначилися з потужністю свого електрокомплекту. Отже, як можна було зрозуміти, в першу чергу на вибір батареї впливає потужність мотор-колеса і, відповідно, контролера. Маленька батарея, призначена для комплекту 350Вт не потягне мотор 750Вт, а велика батарея не доцільна з мотором 350Вт.

Номінальна напруга батареї повинна співпадати з робочою напругою двигуна, це обов’язково, оскільки кожен мотор має лише один електричний опір, який відповідає певному діапазону напруги. Якщо одна модель мотор-колеса буває на різні напруги 36 і 48В, то фізично це все одно різні мотори, в яких відрізняються обмотки. При використанні мотора 48В з батареєю на 36В, він просто розвиватиме меншу потужність (орієнтовно на третину), буде повільніше розганятися та матиме помітно нижчу максимальну швидкість. І навпаки, при використанні мотора на 36В з батареєю 48В, двигун вийде за межі своєї робочої потужності, буде працювати у форсованому режимі, це призведе до перевитрати заряду, підвищеного зносу шестерень редуктора, може спалити контролер і гарантія на таке використання не надається зовсім.

Ємність батареї обирається перш за усе залежно від потужності електрокомплекту – є мінімальна ємність яка забезпечить незначне просідання напруги батареї при струмовому навантаженні мотор-колеса певної потужності. Тут все більш-менш просто:

  • комплект 350Вт, має контролер до 15А, рекомендована батарея від 10А⋅год ємності;
  • комплект 400 та 500Вт (контролер до 22А), а також 750Вт (до 25А) – батарея від 15А⋅год;
  • комплект 1000Вт (контролер 30А) – рекомендуємо батарею від 17А⋅год.

Вказані рекомендації варто застосовувати для батарей складених з літій іонних (Li-ion, LiNiCoMnO) акумуляторів відомих виробників – Panasonic, LG, Samsung, або близьких до них по якості. На сьогоднішній день по ряду причин такі акумулятори є найбільш актуальними для використання в електротранспорті. Ми також використовуємо та пропонуємо саме такі акумулятори.

Другим фактором при виборі батареї є бажана дальність пробігу на одному заряді. Оскільки на мінімальній ємності можна проїхати орієнтовно від 30 км без допомоги педалями по асфальтованій дорозі, то треба розуміти, для чого ви збираєте електровелосипед, де, як і скільки ви бажаєте проїзжати на ньому. Чим більша ємність, тим далі ви зможете проїхати, але і тим важче та дорожче буде батарея. Ми рекомендуємо орієнтуватися на дистанції ваших найбільш частих поїздок, або маршрутів, які ви плануєте найчастіше виконувати.  

Скільки можна проїхати на одному заряді?